brug nijmegen

Leiderschapsontwikkeling

Het geven van leiding is leuk en uitdagend. Je krijgt de kans om handen en voeten te geven aan jouw ideeën om de klant beter te bedienen, een succesvol team te ontwikkelen en een goede samenwerking aan te gaan met stakeholders binnen en buiten je organisatie. Het is heerlijk om invloed uit te oefenen en te ervaren dat je van toegevoegde waarde bent.

Soms merk je dat het heel goed lukt om anderen te bewegen en te enthousiasmeren. Op andere momenten ontmoet je weerstand, blijken er conflicterende belangen te spelen en begin je te twijfelen aan jouw leiderschap.

Je bent je eigen instrument

Als leider ben je je eigen instrument. Jouw leiderschap wordt gevormd door wie jij bent als mens, met jouw sterktes en zwaktes, jouw persoonlijkheid en waarden. Om al deze aspecten tot hun recht te laten komen, is het van belang dat je jezelf goed kent en jouw ‘instrument’ goed leert bespelen.

Dilemma’s

Regelmatig ervaar je dilemma’s. Je voelt je verantwoordelijk voor je team, je klant en je organisatie. Je wilt het goede doen. De knelpunten in het team los jij op, om te voorkomen dat de kwaliteit van dienstverlening in gevaar komt. Dit heeft als neveneffect dat je teamleden afhankelijk van je worden, ze wachten af totdat jij met een oplossing komt. Terwijl je hen juist wilt stimuleren om taken naar eigen inzicht op te lossen.

Leiding weggeven

Het draait in essentie om de vraag of je bereid bent om de leiding weg te geven. Ben jij in staat om anderen te stimuleren om leider te zijn? En weet jij de omschakeling te maken van een directieve sturing naar een meer begeleidende sturing waarmee je de zelfstandigheid van je teamleden bevordert?

Coaching

Tijdens de coaching ontdekken we wat jouw waarden en drijfveren zijn en hoe je hiernaar kunt leren handelen zodat je effectiever wordt als leider. Ook staan we stil bij jouw belemmerende overtuigingen en hoe deze je handelen beïnvloeden.

De coaching is afwisselend ‘on the job’ en ‘off the job’. Afhankelijk van jouw vraag ben ik aanwezig tijdens een aantal kritische situaties in de praktijk zoals teamoverleg, gesprekken met medewerkers/stakeholders etc. We evalueren deze situaties en benoemen jouw talenten en/of verbetermogelijkheden.