spiegelwater

Kruispunt

Een paar jaar geleden stond ik op een kruispunt in mijn leven. Ik voelde dat ik tegen een muur zou lopen, als ik doorging op het ingeslagen pad. Ik hield veel ballen in de lucht. Mijn werk en mijn gezin vergden al mijn aandacht en energie. Ik gunde mezelf weinig ruimte. Op het werk had ik een coordinerende rol. Ik was vooral bezig met organiseren, faciliteren en brandjes blussen. Er bleef weinig tijd over voor het begeleiden van studenten, het werk waar in wezen mijn hart ligt. Ik dreigde ten onder te gaan aan mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel, de hoge eisen die ik aan mezelf stelde en mijn neiging om het vragen om hulp te vermijden (mijn minotaurussen).

Stilstaan

Ik heb een paar maanden vrij genomen van mijn werk. Ik wilde uit de overlevingsmodus stappen en tijd nemen om stil te staan. Ik wilde onderzoeken hoe ik weer bezieling kon vinden in mijn werk. Een loopbaancoach begeleidde mij daarbij. Zo ontdekte ik hoe waardevol het is dat er iemand een stukje met je meeloopt, je spiegelt en uitnodigt om nieuwe perspectieven te zien. Er ontstond ruimte om uiting te geven aan een wens die al een tijdje in mij broedde: het verlangen om anderen te coachen bij hun groei vanuit een eigen praktijk.

Verwondering

Ooit koos ik voor de studie sociale psychologie omdat ik me verwonderde over waarom mensen doen wat ze doen. In mijn ontmoeting met anderen is deze verwondering altijd gebleven. Het geeft mij een open en onderzoekende blik.

Vertrouwen

De rode draad in mijn werkend leven is de begeleiding van de ontwikkeling van mensen. Ik werk vanuit het vertrouwen dat de ander alles in zich heeft om te kunnen groeien en ik merk dat dit vertrouwen aanstekelijk werkt. De ander ontwikkelt de moed om te experimenteren met ander gedrag en denkwijzen waardoor deze veel meer vrijheid ervaart.

Ontwikkeling

Na mijn studie heb ik een aantal jaren gewerkt als zelfstandig trainer, coach en opleidingsontwikkelaar. Nu begeleid ik binnen het hogere onderwijs de ontwikkeling van beginnende docenten, beginnende leidinggevenden in de zorg en verpleegkundig specialisten.

Afgelopen jaren heb ik de opleidingen Meesterlijk Interveniëren en Voice Dialogue gevolgd bij het Balkon, Instrument voor hulp bij het ITIP School voor leven en werk en Dieper Coachen bij de Alba Academie. Deze opleidingen inspireren mij bij het invullen van mijn begeleidersrol. 

Chantal Raben (Winterswijk, 1969)

balanceren paal

Certificatie
SPHBO-Registratienummer 159404-147450

KVK  80640192